Digitale Tandheelkunde anno 2020

datum: 31 januari 2020

tijdstip: 9u00 - 17u00

locatie: Lamot Congres- en Erfgoedcentrum - Haverwerf - 2800 Mechelen

deelname: 450 euro

 Programma: 

9u00 - 10u30 'Digitaal van implantaat tot kroon'

spreker: Dries Claes

Een digitale workflow is amper nog weg te denken in de tandheelkundige praktijk. Tegenwoordig wordt ook meer en meer chirurgie in een volledig digitale workflow uitgevoerd. In het eerste gedeelte zal het gaan over de verschillende mogelijkheden van plannen en plaatsen van implantaten (free-handed vs. guided vs. navigated surgery). Deel twee zal voornamelijk gaan over de abutmentkeuze en hoe de verwijzende tandarts eenvoudig afdrukt. Verschillende toepassingen zullen worden bekeken. Tot slot overlopen we kort wat innovatie en digitalisatie ons in de nabije toekomst zal brengen en dit in de verschillende takken van de tandheelkunde.

pauze

11u00 - 12u30 'Wees niet bang van de intra-orale scanner'

spreker: Thijs Pepermans

In deze workshop geven we een “crash course” intra oraal scannen. In een inleiding overlopen we indicaties en contra-indicaties van intra oraal scannen. We gaan in op voor- en nadelen, hoe de scanner optimaal te gebruiken en vooral ook waar de valkuilen zitten waar menig gebruiker al heeft afgehaakt in het verleden . Elke leercurve begint wat moeilijk, vandaar gaan we zo snel mogelijk aan de slag om in de praktijk op elkaar te oefenen. We sturen bij waar nodig en begeleiden je zodat de eerste, en vaak moeilijkste, horde alvast genomen is!

Lunch

13u30 - 15u00 '3D in de hoofd-hals oncologie en in de esthetische aangezichtschirurgie'

sprekers: Wouter De Vos & Maarten Van Genechten

Sinds de jaren '90 is er voor de MKA chirurg een enorm armamentarium aan hightech tools ter beschikking voor zowel diagnose als virtuele chirurgische planning. Tot voor kort waren deze tools echter ofwel zeer duur, ofwel te omslachtig, zodat hun gebruik in de dagelijkse praktijk erg beperkt bleef. Zoals zo dikwijls het geval is in de chirurgie, was het de tandheelkunde die in deze materie de voortrekker werd. In tandartspraktijken en labo's werd gebruik van 3D al snel de norm. Hierna volgden andere chirurgische disciplines zoals MKA en orthopedie.

In de hoofd-hals oncologische chirurgie is er pre-operatief enorm veel data voorhanden door de uitgebreide medische beeldvorming. Dankzij de 3D software van vandaag kan deze data veel nauwkeuriger geanalyseerd en gekwantificeerd worden. Op die manier komt uit dezelfde dataset nu veel meer informatie dan vroeger, waardoor resecties accurater gepland kunnen worden. Het mainstream worden van desktop 3D-printing heeft er dan weer voor gezorgd dat de chirurg nu zelf kan instaan voor de transfer van de planning naar het chirurgisch werkveld dankzij het printen van anatomische modellen en guides.

In de esthetische aangezichtschirurgie helpt 3D vormgeving in de interpretatie van resultaten van de gebruikte technieken. Zo heeft de 3D evaluatie en kwantificatie van de resultaten na facelift chirurgie geleid tot de herwaardering en verfijning van voordien minder gebruikte facelift technieken. Ook heeft 3D visualisatie een niet te onderschatten invloed op de communicatie met de patiënt. Een 3D appreciatie van een resultaat van een esthetische ingreep leidt tot een veel nauwkeurigere en duidelijke inschatting van de verwachtingen en wensen van een patiënt. 

In deze sessie trachten we aan de hand van beeldmateriaal en enkele cases een beeld te brengen van hoe de beschreven technologische ontwikkelingen geleid hebben tot onze huidige workflow met betrekking tot hoofd-hals oncologie en esthetische aangezichtschirurgie.

pauze

15u30 - 17u00 'Praktijkgerichte digitale fotografie'

spreker: Vincent Geluykens

 In de praktijk is het vaak wenselijk en zelfs noodzakelijk om behandelingen en fases fotografisch vast te leggen, zij het met een high-end camera of met een smartphone. En we willen dit ook goed doen, alles start bij instellen en hanteren van de camera. 

Je komt alles te weten over cadrage, flits, focus, sluitertijd, etc. Ook meer specifiekere onderwerpen zoals PolarEyes, resoluties, RAW versus JPG komen aan bod. 

Deze workshop is voor iedereen toegankelijk en ideaal als je op een aangename en praktijkgerichte manier de technieken relatief snel in de vingers wil krijgen.

Hierna zal je in staat zijn om je camera in te stellen en gestandaardiseerde portret- en mondfoto’s te maken.

 

 


Onze sponsors

TORFS SCHOENEN logo
SUEZ LOGO
DENTAZ logo
VERZ VAN MELDERT logo
logo jbc
DTB VERBIEST logo
HET KANAAL logo
ima logo
BENEDENTI logo
kerkaert logo
BORGINSOLE LOGO
Wils Peeters logo
dncs logo innovators rgb 300
logo PA magenta schuin slogan
NETEBEEMDEN logo
Hout Luyten
DentAdmin
DeSchorre CMYK liggend
GIMV
towereye logo rgb 300dpi
LogoFlexSoft Met baseline PMS
Nobel Biocare logo jpg color big r
LOGO CTPARAMEDICS RGB
OffiCenter logo
LogoAnthogyr+baselinejpg
Vector Asset Management logo
ACTIEDENT
Proscan Transp
EX Intradent logo 2015
CROKY LOGO PMS267 3
K Konsult logodigitaal
SQM.Fullcolour CMYK
Rhenus Logo Blau Pixelgrafik jpg
Maersk Line official logo 2016
logo rood op wit 300 dpi
SERAG WIESSNER
MEDIPLUS
Zwerver Logo Wit cmyk
ROTARY CLUB HERENTALS
PHILIPPINE BAKING INSTITUTE
PURATOS2
DentalMaster logo1
Stad Herentals Logo